31 Αλήθειες για το Σύνδρομο Down

by My Angel
  1. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down έχουν 47 χρωμοσώματα, αντί για 46 χρωμοσώματα που έχουν οι τυπικοί άνθρωποι. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21.
  2. Το Σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια ή αρρώστια (δεν μπορείς να κολλήσεις), είναι μια χρωμοσωμική διαταραχή που προκαλείται από ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21.
  3. Λέγεται «Σύνδρομο Down», όχι Downs, και αυτά τα άτομα «έχουν Σύνδρομο Down», δεν «πάσχουν από Σύνδρομο Down». Μην αναφέρεσαι σε αυτά τα άτομα ως «ο Νίκος είναι Down», αλλά ότι «ο Νίκος έχει Σύνδρομο Down». Το Σύνδρομο Down δεν καθορίζει τα άτομα, είναι ένα μόνο κομμάτι του εαυτού τους. 
  4. Οι άνθρωποι δεν έχουν «ήπιο» ή «βαρύ» Σύνδρομο Down. Η ικανότητα δεν εξαρτάται από την ύπαρξη του συνδρόμου αλλά από το ίδιο το άτομο και την προσωπικότητά του. Οι άνθρωποι είτε έχουν είτε δεν έχουν Σύνδρομο Down. .
  5. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down δεν είναι πάντα χαρούμενοι. Η αλήθεια είναι ότι βιώνουν κάθε συναίσθημα, όπως εσύ κι εγώ.
  6. Τα παιδιά με Σύνδρομο Down περνούν τα ίδια στάδια ανάπτυξης με τα τυπικά παιδιά. Η διαφορά; Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, τα παιδιά με Σύνδρομο Down χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πετύχουν τα αναπτυξιακά ορόσημα.
  7. Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά, που κάνουν τους ανθρώπους με Σύνδρομο Down να ξεχωρίζουν, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down μοιάζουν στις οικογένειές τους περισσότερο απ’ ό,τι μοιάζουν μεταξύ τους.
  8. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ανθρώπου με Σύνδρομο Down, δεν καθορίζουν τη γνωστική του ικανότητα. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει περισσότερο με άτομο που έχει Σύνδρομο Down, δε σημαίνει ότι έχει και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Και αντίστοιχα, αν εξωτερικά μοιάζει λιγότερο με άτομο που έχει Σύνδρομο Down, δε σημαίνει ότι έχει υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
  9. Θα πάρεις πίσω αυτό που περιμένεις! Απλά επειδή ένα παιδί έχει Σύνδρομο Down δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμπεριφερθεί σωστά ή να ακολουθεί οδηγίες. Τα παιδιά με Σύνδρομο Down είναι έξυπνα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναγνωρίσουν τις προσδοκίες σου, αλλά θα εκπλαγείς ευχάριστα, πίστεψέ με!
  10. Υπάρχουν 3 τύποι Συνδρόμου Down. Η Τρισωμία 21 (Τ21) είναι ο συνηθέστερος όπου όλα τα κύτταρα έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21. Ένας άλλος τύπος είναι το Μεταθετικό Σύνδρομο Down ή Μερική Τρισωμία 21 όπου παρατηρείται μετατόπιση, δηλαδή ένα τμήμα του χρωμοσώματος 21 μετατοπίζεται και προσκολλάται σε ένα άλλο χρωμόσωμα. Η τρίτη περίπτωση είναι ο Μωσαϊκισμός Συνδρόμου Down, όπου κάποια κύτταρα έχουν ένα επιπλέον χρωμόσωμα, ενώ άλλα όχι.
  11. Όλοι οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down εμφανίζουν καθυστέρηση, που κυμαίνεται από ήπια ως μέτρια και δεν είναι ενδεικτική για τα πολλά πλεονεκτήματα και τα ταλέντα που διαθέτει το άτομο.
  12. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down ίδιοι. Είμαστε όλοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσα χρωμοσώματα έχουμε.
  13. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down είναι όμορφοι.
  14. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down ξέρουν ότι έχουν Σύνδρομο Down.
  15. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down δεν «μένουν» για πάντα παιδιά. Γίνονται ενήλικες. Ενήλικες που έχουν Σύνδρομο Down.
  16. Τα παιδιά με Σύνδρομο Down αναπτύσσονται καλύτερα μέσα σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εκπαίδευσης, ενώ τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα, την ευγένεια και τη φιλία. Οι συμπεριληπτικές σχολικές τάξεις έχουν πλεονεκτήματα για όλα τα παιδιά.
  17. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην οικογένεια, στο σχολείο, στις σχέσεις τους με τους συναδέλφους, τους εργοδότες, την κοινωνία.
  18. Τα αδέρφια των ανθρώπων με Σύνδρομο Down δεν επηρεάζονται αρνητικά. Αντίθετα, τα περισσότερα αδέρφια αναφέρουν ότι η σχέση τους είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα στη ζωή τους.
  19. Πολλοί άνθρωποι με Σύνδρομο Down σπουδάζουν, δουλεύουν και κάνουν οικογένεια.
  20. Οι άνθρωποι δεν υποφέρουν από το Σύνδρομο Down. Μια έρευνα του Brian Skotko αποκαλύπτει ότι το 99% των ενηλίκων με Σύνδρομο Down δηλώνουν χαρούμενοι με τη ζωή τους.
  21. Στην έρευνα του Brian Skotko αποκαλύφθηκε ότι μόνο το 5% των γονιών ανέφεραν ότι νιώθουν ντροπή επειδή έχουν παιδί με Σύνδρομο Down.
  22. Αν κάποιος γνωστός σου αποκτήσει παιδί με σύνδρομο Down, να του πεις “Συγχαρητήρια για τη γέννηση του παιδιού σου!”. Κάθε νέα γέννηση αξίζει να την γιορτάζουμε!
  23. Οι ενήλικες με Σύνδρομο Down δε ζουν με τους γονείς τους για πάντα. Πολλοί ζουν ανεξάρτητα και θριαμβεύουν!
  24. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down αντιλαμβάνονται αν τους αποδέχονται οι άλλοι, και νοιάζονται. Μπορεί να πληγωθούν, όπως εσύ και εγώ.
  25. Οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down έχουν ελπίδες και όνειρα. Θέλουν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο (και την κάνουν!).
  26. Μια από την πιο σημαντικές προκλήσεις για τους ανθρώπους με Σύνδρομο Down είναι ο χαμηλός μυικός τόνος. Αυτό επηρεάζει την ομιλία και την αδρή και λεπτή κινητικότητα. Η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία βοηθούν.
  27. Η λέξη «καθυστερημένος» είναι προσβλητική, πληγώνει. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό, είτε έχουν είτε δεν έχουν Σύνδρομο Down.
  28. Τα παιδιά και οι ενήλικες με Σύνδρομο Down έχουν να πουν πολλά. Σκέφτονται, έχουν ωραίες ιδέες και απολαμβάνουν τις συζητήσεις. Δώσε χρόνο για να τον ακούσεις και να γίνεις φίλος με έναν άνθρωπο που έχει Σύνδρομο Down!
  29. 50 χρόνια πριν, οι γονείς που αποκτούσαν παιδιά με Σύνδρομο Down παρακινούνταν να τα στείλουν σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια από τότε! Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αποφασιστικότητας των γονιών που είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για τα παιδιά τους και όλων εκείνων που τους στηρίζουν. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος μέχρι σήμερα και γι’ αυτό βλέπουμε ολοένα και περισσότερα παιδιά με Σύνδρομο Down να είναι απολύτως αποδεκτά. Αυτό αξίζει να το γιορτάζουμε!
  30. Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συχνή χρωμοσωμική διαταραχή. 1 στα 691 μωρά γεννιούνται με Σύνδρομο Down στις ΗΠΑ.
  31. Οι περισσότερες οικογένειες αγαπούν τη ζωή τους, που περιλαμβάνει άτομα με Σύνδρομο Down. Αν δεν γνωρίζεις κάποιον που να έχει Σύνδρομο Down, δεν ξέρεις τι χάνεις!!!

Πηγή: ellenstumbo.com

error: Content is protected !!