Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Down

by My Angel

Δεν υπάρχει θεραπεία για το Σύνδρομο Down, αλλά υπάρχει μία πληθώρα υποστηρικτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα ίδια τα άτομα όσο και τις οικογένειές τους.

Τα διαθέσιμα προγράμματα ξεκινούν με παρεμβάσεις κατά τη βρεφική ηλικία (πρώιμη παρέμβαση). Στα εν λόγω προγράμματα, οι εκπαιδευτές ειδικής αγωγής θα βοηθήσουν το παιδί να κατακτήσει:

  • Αισθητηριακές δεξιότητες
  • Κοινωνικές δεξιότητες
  • Δεξιότητες αυτοφροντίδας
  • Κινητικές δεξιότητες
  • Γνωσιακές δεξιότητες και δεξιότητες της γλώσσας

Τα παιδιά με Σύνδρομο Down συχνά αναπτύσσουν τα βασικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για την ηλικία τους. Ωστόσο, συνήθως μαθαίνουν με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Οπότε, η σωστή και συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με Σύνδρομο Down διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και τη μετέπειτα πορεία τους ως ανεξάρτητοι ενήλικες. 

Η σωστή ενημέρωση, η συνεχής καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με σύνδρομο Down και η μέριμνα ώστε να δίνονται ευκαιρίες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με Σύνδρομο Down είναι καίριες δράσεις για την πραγματική τους ένταξη στην κοινωνία.

Η προκατάληψη ότι όλα τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι άτομα με βαριά καθυστέρηση, ανήμπορα και πηγή μόνιμου άγχους και φόρτου για τους γονείς τους και την κοινωνία πρέπει να αρθεί. Τα άτομα με Σύνδρομο Down μπορούν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους, έχουν τις δικές τους ικανότητες και πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία, στην οποία έχουν σίγουρα μια θέση. Αυτήν μπορούν να την καταλάβουν μόνο αν γίνουν αποδεκτάνιώσουν ασφάλεια και αγάπη και αν όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να τα στηρίξουμενα τα καθοδηγήσουμε και να προωθήσουμε την ικανότητα ανάπτυξής τους.

error: Content is protected !!