101
Τα παιδιά με σύνδρομο Down εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν στην εμφάνιση μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες επιπλοκές από διάφορα όργανα του σώματος ποικίλης βαρύτητας. Οι περισσότερες από αυτές τις επιπλοκές αντιμετωπίζονται εφόσον γίνει έγκαιρη διάγνωση και ακολουθείται από ορθή και συνεπή παρακολούθηση.
- Καρδιακές επιπλοκές: τα μισά περίπου παιδιά που γεννιούνται με Σύνδρομο Down παρουσιάζουν καρδιακές επιπλοκές. Η συχνότερη καρδιακή ανωμαλία είναι η κοινή κολποκοιλιακή επικοινωνία (υπάρχει διαταραχή στα τοιχώματα που χωρίζουν τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς).
- Επιπλοκές στο ανοσοποιητικό σύστημα: τα παιδιά με Σύνδρομο Down εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων λόγω μειωμένου ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και αυξημένη συχνότητα αυτοάνοσων νοσημάτων (πρόκειται για καταστάσεις που ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στους ιστούς του σώματος του, τους αντιμετωπίζει ως ξένους).
- Αυξημένη συχνότητα λευχαιμίας και διαταραχών των κυττάρων του αίματος (λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια) σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Τα παιδιά με Σύνδρομο Down είναι πολύ πιο πιθανό από άλλα παιδιά να αναπτύξουν λευχαιμία, που είναι καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων. Όσοι έχουν Σύνδρομο Down είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν αναιμία (χαμηλό σίδηρο στο αίμα) και πολυκυτταραιμία (υψηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων), μεταξύ άλλων διαταραχών του αίματος. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να απαιτούν πρόσθετη θεραπεία και παρακολούθηση
- Επιπλοκές στο γαστρεντερικό σύστημα: το 5% των παιδιών με Σύνδρομο Down μπορεί να παρουσιάσουν απόφραξη του εντέρου, μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Hirschsprung. Επίσης παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα κοιλιοκάκης μια κατάσταση που τα άτομα δεν απορροφούν κάποιες θρεπτικές ουσίες λόγω δυσανεξίας στην πρωτεΐνη γλουτένη. Επιπρόσθετα έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άλλων διαταραχών όπως δωδεκαδακτυλική ατρησία ή στένωση, ατρησία πρωκτού, ατρησία οισοφάγου με τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο.
- Ορμονικές διαταραχές: στα παιδιά με Σύνδρομο Down μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος που το σώμα παράγει ή ανταποκρίνεται στις ορμόνες. Για παράδειγμα, τα άτομα με Σύνδρομο Down συχνά δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ορμονών του θυρεοειδούς αδένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους. Επίσης, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
- Σκελετικά προβλήματα: στα άτομα με Σύνδρομο Down τα οστά που συνδέουν την κορυφή της σπονδυλικής στήλης με το κεφάλι έχουν συχνά υπερβολικά μεγάλη ευελιξία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ατλαντοαξονική αστάθεια και συνήθως δεν προκαλεί κάποια ενόχληση. Υπάρχει περίπτωση όμως να συμπιέσει τη σπονδυλική στήλη να προκαλέσει πόνο ή στροφή του κεφαλιού προς τη μία πλευρά (ραιβόκρανο). Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η αστάθεια της άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να εξετάζονται για σημάδια αστάθειας της άρθρωσης αυτής.
- Νοητική υστέρηση: σχεδόν όλα τα μωρά που γεννιούνται με Σύνδρομο Down παρουσιάζουν νοητική υστέρηση ωστόσο ο βαθμός της νοητικής υστέρησης δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα παιδιά. Τα περισσότερα μπορούν να μάθουν τις περισσότερες δεξιότητες απλά αργούνε σε σχέση με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
- Ανάπτυξη (ύψος, βάρος, περίμετρος κεφαλής): τα παιδιά με Σύνδρομο Down έχουν συνήθως πιο χαμηλό ύψος σε σχέση με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έχουν μικρότερη περίμετρο κεφαλής. Παράλληλα, αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό. Όσον αφορά το βάρος, τείνουν να αποκτούν περισσότερο βάρος ενδεχομένως λόγω αργού μεταβολισμού. Επομένως οι γονείς πρέπει να προφυλάξουν τα παιδιά τους από την παχυσαρκία με σωστή, υγιεινή διατροφή και άσκηση.
- Προβλήματα όρασης: τα περισσότερα παιδιά με Σύνδρομο Down μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα όρασης, όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό (ανώμαλη καμπυλότητα του ματιού που προκαλεί θολή όραση), νυσταγμό ή στραβισμό. Μπορεί επίσης να έχουν αδύναμους μύες των ματιών (cross-eyed) ή μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών που οδηγούν σε μειωμένη όραση. Τα διορθωτικά γυαλιά συνήθως λύνουν τέτοια προβλήματα.
- Προβλήματα ακοής: σχεδόν το 80% των ατόμων με Σύνδρομο Down αναπτύσσουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής, που μερικές φορές απαιτεί ακουστικά βαρηκοΐας. Τα παιδιά με Σύνδρομο Down είναι επίσης πολύ πιο επιρρεπή στην ωτίτιδα.
- Δέρμα: η πλειοψηφία των παιδιών με Σύνδρομο Down παρουσιάζουν διαταραχές του δέρματος (χοντρό δέρμα στις παλάμες και τα πέλματα, απολέπιση του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής, ροζ ραβδώσεις του δέρματος ή ξηρό δέρμα).
- Οι διαταραχές στη συμπεριφορά και οι ψυχολογικές διαταραχές είναι συχνότερες στα παιδιά με Σύνδρομο Down. Τέτοιες διαταραχές περιλαμβάνουν τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και τις εκρήξεις επιθετικότητας. Παράλληλα, περίπου 7% των παιδιών με Σύνδρομο Down μπορεί να έχει μια διαταραχή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.
- Υπνική άπνοια: το 75% των παιδιών με Σύνδρομο Down μπορεί να παρουσιάσει άπνοια στον ύπνο, μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία σταματά η αναπνοή. Ενώ η κατάσταση αυτή συνδέεται με υπερβολικό βάρος, εντούτοις μπορεί να συμβεί και όταν το βάρος των παιδιών είναι φυσιολογικό.
- Γονιμότητα: οι γυναίκες με Σύνδρομο Down είναι συνήθως γόνιμες και μπορεί να μείνουν έγκυες και να τεκνοποιήσουν. Σχεδόν όλοι οι άνδρες με Σύνδρομο Down είναι στείροι λόγω διαταραχής στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Επιβάλλεται σε όλα τα παιδιά με Σύνδρομο Down να γίνεται η κατάλληλη σεξουαλική αγωγή και παρακολούθηση.
- Υποτονία (κακός μυϊκός τόνος): ο χαμηλός μυϊκός τόνος και η χαμηλή αντοχή συμβάλλουν στις καθυστερήσεις στην ανατροπή, το κάθισμα, την ανίχνευση και το περπάτημα που είναι συχνές σε παιδιά με Σύνδρομο Down. Παρά τις καθυστερήσεις αυτές, τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να μάθουν να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες όπως άλλα παιδιά. Ο κακός μυϊκός τόνος, σε συνδυασμό με την τάση να κολλάει η γλώσσα, μπορεί επίσης να δυσχεράνει τη σωστή σίτιση ενός βρέφους με Σύνδρομο Down, ανεξάρτητα από το εάν θηλάζουν ή τρέφονται από ένα μπουκάλι. Τα βρέφη μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αδύναμοι μύες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κατά μήκος του πεπτικού συστήματος, οδηγώντας σε διάφορα πεπτικά προβλήματα, από δυσκολία κατάποσης έως δυσκοιλιότητα.
- Άνοια(προβλήματα σκέψης και μνήμης).
- Νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή του ατόμου.